Baroniestraat 22A, 3051 EE, Rotterdam
+00316 50 56 55 39
info@clairetetteroo.com

Schoenmaker, blijf goddomme bij je leest

Schoenmaker, blijf goddomme bij je leest

leren-schoenen

Pardon my French. Japke-d Bouma noemt het een werkvloercliché, ik denk dat er juist een kern van waarheid in zit: in je kracht staan. Het is maar net hoe je ‘m interpreteert. Doe je waar je goed in bent, waar je blij van wordt? Dan sta je in mijn ogen ‘in je eigen kracht’, op een positieve manier. Niks geen jeukwoordenparade.

Waarom ik dit schrijf? Dat lees je in dit artikel. Ik ben ten tijde van schrijven op zoek naar een nieuwe interim/freelance opdracht. Vrije tijd is leuk, maar geloof mij dat als ik zeg dat ik er na een week klaar mee ben…

Dan. Wil. Ik. Echt. Heel. Graag. Aan. Het. Werk. Maar. Echt.

Wat doe je dan, als werkzoekend freelancer? Hoe gaat dat in zijn werk? Je gaat rondstruinen op LinkedIn, op jacht naar opdrachten. En ik ben niet de enige merk ik, de markt is ‘booming’ maar het is nog wel ‘komkommertijd’. Alle managers zijn nog op vakantie. Het aanbod van banen én freelancers is groot. Het ene na het andere bericht zie ik voorbijkomen. De online marketeer die behalve SEA en SEO ook retegoed is in contentmarketing en óók nog verstand heeft van social media, of de communicatieprofessional die ook wel goed is in marketing maar eigenlijk gewoon vooral een ‘fijn bedrijf en toffe collega’s’ zoekt. 

Maar, waar ben je dan echt goed in? Vraag ik mij af. Want een generalist is leuk maar de markt vraagt om specialisten. Ik geloof erin dat een generalist ook een specialist is, als ‘ie in zijn/haar eigen kunnen en kracht durft te geloven. 

Waarschijnlijk geven deze mensen ook gemakkelijk toe aan een ‘te laag’ uurtarief. Want, “Wat als ik een maand zonder werk zit? Ik kan maar beter de opdracht aannemen.” en niet “Ik ben meer waard, daarom neem ik geen genoegen met. Er komt vast een betere kans op mijn pad.”.

Beren op de weg zijn bijna altijd doorslaggevend. 

Doe. Dat. Nou. Niet.

Wéét wat je waard bent, en durf daar eerlijk over te zijn. Want voor drie of vier tientjes per uur werken klinkt misschien leuk. Als je al je lasten, verzekeringen en belastingen aftrekt kom je uit op een minimumloon. Of nog lager dan dat. Ben je daarvoor ondernemer geworden? Ben je dat waard?

Huur je mij in, dan werk ik hard voor je. Op z’n Rotterdams ‘niet lullen maar poetsen’ hard. Dat doe ik met plezier, echt waar. Maar daar betaal je ook voor. Ik ben immers een professional, een expert. Het gezegde “If you pay peanuts, you get monkeys” blijf ik dan ook met regelmaat herhalen als ik weer eens een ‘geweldige kans bij een geweldig bedrijf met geweldige kansen op mijn CV’ voor het geweldige bedrag (not) van drie tientjes per uur krijg. 

Maar Claire, waar ben jij dan écht goed in?

Dat is makkelijk.

Moeilijke teksten zó neerzetten dat de lezer – voor wie de tekst bedoeld is – het begrijpt. Door van buiten naar binnen te denken help ik je van je “interne-oogkleppen” af en houd ik je scherp. Het liefst in een dynamische omgeving, een groot project of iets met een heftige deadline.

Maar ook door je te inspireren, aan de tand te stellen en uit te dagen. Een stukje tekst schrijven is niet alleen maar wat letters op je scherm plempen. Het gaat eigenlijk altijd veel verder dan dat, mits je een goed verhaal wilt neerzetten natuurlijk.

Misschien moet ik zelf ook wel duidelijker zijn hoor. Ik roep immers ook van de daken dat ik beschikbaar ben, zonder echt te zeggen waar ik goed in ben.  

Goed, nu weet je wel waar ik goed in ben.

En dat ik niet voor drie tientjes per uur werk. Het kan maar beter open en bloot op tafel liggen, ja toch niet dan? 

De moraal van mijn verhaal? Lieve beschikbare, voor opdrachten op de loer liggende freelancers: kies niet voor peanuts, word alsjeblieft geen aap en ga goddomme in je eigen kracht staan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.